Banken willen meer financieringsruimte voor duurzame woningen

 

Afbeeldingsresultaat voor duurzame woning bouwen

 

Consumenten zouden meer financieringsruimte moeten krijgen voor een duurzame woning.

Zo zou de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd kunnen worden voor zogenoemde nul-op-de-meterwoningen, bepleit de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag.

Nederlandse banken stimuleren hun klanten al om panden te verduurzamen. Maar voor mensen die geen extra hypotheek kunnen of willen nemen voor het vergroenen van een woning, ontwikkelen banken een alternatieve en gebouwgebonden financieringsvorm.

Omdat de terugverdientijd van investeringen in verduurzaming vaak langer is dan iemand in een woning blijft wonen, wordt de financiering aan het pand gekoppeld. De plicht tot aflossing wordt dan bij de verkoop overgedragen op de nieuwe eigenaar.

Dit is een van de voorstellen die de organisatie namens de Nederlandse banken doet naar aanleiding van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) die de Verenigde Naties (VN) in 2015 hebben geformuleerd. De VN heeft bedrijven wereldwijd gevraagd om bij te dragen aan de realisatie van die doelen.

 

Vergrijzing

Verder willen Nederlandse banken klanten met dienstverlening helpen om tot hoge leeftijd zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. “De wil om langer thuis te wonen, vergt een zekere vermogenspositie of de mogelijkheid om te lenen”, stelt de NVB. “Veel ouderen hebben vermogen opgebouwd, maar dat zit vast in hun huis.”

Zij kunnen geholpen worden door de geldstromen die bedoeld zijn voor wonen, zorg en het pensioen flexibeler te kunnen inzetten. Banken gaan hierover overleggen met zorgverzekeraars, pensioenfondsen de overheid.

En omdat “een financieel gezonde oude dag niet langer gegarandeerd” is, zijn banken bereid ook hun kennis over vermogensbeheer aan te bieden aan minder vermogende klanten.

Minister

Daarnaast pleit de NVB voor een minister voor klimaat. “De overheidsagenda voor de energietransitie is veelomvattend, complex en versnipperd over meerdere ministeries”, aldus de NVB. “Het instellen van een minister voor klimaat zou een goed begin zijn voor stroomlijning.”

Onder meer deze ideeën worden door de banken verder uitgewerkt in een platform voor duurzame financiering van De Nederlandsche Bank (DNB). Consumenten kunnen binnenkort via de website van de NVB inhoudelijk op de voorstellen reageren.

http://www.nu.nl/wonen/4392504/banken-willen-meer-financieringsruimte-duurzame-woningen.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s